Mark Leeuwenburg


markleeuwenburghIn 1995 ben ik begonnen met zweefvliegen aan de Zeeuwse kust. Na eenmaal geroken te hebben aan het wedstrijdvliegen ben ik overgestapt naar de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen. In 2005 ben ik toegetreden tot de kernploeg (daarvoor junioren kernploeg) en heb ik deelgenomen aan twee EK’s in de clubklasse. Vanaf 2007 is de 15m klasse in beeld gekomen waarin ik sinds 2008 deelneem met mijn Ventus2A, de K1.
Het mooie aan zweefvliegen is dat iedereen het op zijn eigen niveau kan doen, van leerling tot ervaren overlandvlieger tot het vliegen van wedstrijden. Voor mij is het wedstrijdvliegen het ultieme vliegen. Om elke wedstrijdvlucht weer het maximale uit de vlucht te halen en de adrenaline te voelen stromen. Vijf à zes uur opperste concentratie om dan uiteindelijk weer op het vliegveld te finishen! Zeker op de EK’s en WK’s waar de concurrentie bijzonder hoog is en er op het scherpst van de snede wordt gevlogen is dit een absolute uitdaging.

In het dagelijkse leven ben ik gelukkig getrouwd met mijn vrouw Sacha. Zij komt tijdens wedstrijden altijd langs om mij aan te moedigen, waar het ook is, fantastisch! In mijn functie als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor het vernieuwen van delen van het spoor in Nederland. Een leuke, afwisselende en uitdagende baan. Het zweefvliegen doe ik wanneer het weer en de tijd dat toelaat.

Inmiddels heb ik aan twee WK’s, drie EK’s en een junioren WK mogen deelnemen. In 2012 staat de ultieme wens op het programma: de “overseas”  WK te Uvalde, Texas, Amerika. Het deelnemen aan zo’n evenement op één van de beste zweefvlieglocaties van de wereld is helemaal top. Het weer maakt het hier mogelijk om grote opdrachten (>600km) met enorme snelheden rond te vliegen (140+ km/u).Samen met Steven zal ik gaan teamvliegen in de 15m klasse. De zweefvliegtuigen zullen per container over de oceaan richting Uvalde gaan. Dit jaar zal Steven Metz mij ophalen. Steven is niet onbekend met het ophalen en in Lusse in 2008 kwam hij al “even” kijken toen ik op het podium mocht staan. Samen gaan we voor een mooie klassering. Team The Netherlands gaat voor de podiumplaatsen!