Sander Luimes


8Terugkijkend in oude fotoboeken zie ik mijzelf als net 1 jarige staan bij een mooie ASK13 op vliegveld Emmerich (D). Volgens mijn ouders heb ik vanaf toen al gezegd dat ik wilde gaan zweefvliegen. Echter waren zij in de veronderstelling dat je miljonair moest zijn om dat mogelijk te maken en dat zijn wij niet.

Op 17 jarige leeftijd ging ik studeren in Delft. Daar leerde ik iemand kennen die bij Vliegclub Teuge vloog. Mijn eerste vraag aan hem was: “Ben jij zo rijk dan?”. Dat bleek een complete misvatting. Hij betaalde het vliegen met zijn krantenwijk. Het eerstvolgende seizoen dat het mogelijk was om te gaan vliegen, ben ik dat ook direct gaan doen (ik was inmiddels bijna 19 jaar oud).
Na 60 starts was daar dan mijn eerste solovlucht. Ondertussen was ik al enkele keren mee geweest met clubgenoten op overlandvluchten. 1 ding was voor mij duidelijk, dat wilde ik ook! Aan het einde van het tweede seizoen vliegen heb ik mijn GPL-gehaald.
Vliegseizoen 3 was voor mij het seizoen waar ik de grootste stappen heb gemaakt. Na mijn eerste vlucht, een checkstart, was mijn tweede start een officiële 5-uurs vlucht. Mijn zesde start dat jaar, nog steeds begin april, was mijn 50km vlucht en 1000m hoogtewinst.  Vier dagen later vloog ik al bijna 200km. Vervolgens, een goede maand later, mocht ik voor het eerst overland op een LS4. Meteen ruim 300km olc. Ik wist toen duidelijk dat dit mijn ding was! 3 dagen later vloog ik een gedeclareerde 300km driehoek in het blauw. Daarmee was ik vele clubgenoten, die 4-5jaar eerder begonnen waren met vliegen, voor. Dat zelfde jaar heb ik in de Duo Discus nog een vlucht van 634km gemaakt. Binnen 3 maanden van je eerste overlandvlucht naar ruim 600km, mooie stappen. Dat jaar heb ik in totaal ruim 95uur op clubvliegtuigen gevlogen.
5In 2011 heb ik besloten mijn eerste wedstrijden te gaan vliegen. Om daarvoor te oefenen ben ik meer gedeclareerde opdrachten gaan vliegen. Zo vloog ik al snel mijn 500km, met ruim 89 km/h in een ls3 (binnen 250 starts vanaf het begin van mijn vliegopleiding). Elke mogelijkheid die er was, ongeacht het weer, pakte ik aan om overland te gaan vliegen. Enorm leerzaam. Dit jaar heb ik de Nationale Junioren Wedstrijd gevlogen in Venlo. Een fantastische wedstrijd, met als resultaat een 2e plaats. Rene de Dreu adviseerde mij contact op te nemen met de juniorenmanager om te vragen of ik als aspirant junior toe mocht treden tot de juniorenkernploeg. Dit heb ik gedaan en tot mijn vreugde mocht ik het winterseizoen mee gaan draaien. In dit jaar heb ik ook de Tukker Tweedaagse in de Duo Discus gevlogen. Hier werd ik samen met een maatje 7/12.
Na een leuke winter, met enorm veel leerzame en interessante dagen bij de kernploeg was seizoen 2012 aangebroken. Tot mijn verbazing was het zelfs mogelijk om op de YX, het vliegtuig wat door junioren gebruikt word, te vliegen. Op de Open Militaire Kampioenschappen heb ik in de clubklasse meegedaan met de YX (een ASW19). Na 2 wedstrijddagen stond ik 3e met bijna 90%. Helaas kwam er geen derde wedstrijddag ivm het weer, dus niet gekwalificeerd voor het NK. In juli/augustus zijn wij toen met een gedeelte van de Junioren Kernploeg afgereisd naar Leszno in Polen alwaar het Pre-WK junioren werd georganiseerd. Mijn eerste buitenlandse wedstrijd. In de omgeving had ik al wel eerder gevlogen met diverse clubkampen in noord-Tsjechie. Tijdens deze wedstrijd heb ik enorm veel geleerd. Zo was het teamvliegen compleet nieuw voor mij. Ook heb ik diverse wedstrijdstrategieën uitgeprobeerd, met wisselend succes. Op deze wedstrijd eindigde ik 24/38. Na afloop van de wedstrijd hebben we met 3 junioren besloten om terug te vliegen richting Nederland. Een fantastisch avontuur. Het weer was in Oost-Duitsland fantastisch. In West-Duitsland was het blauw en in Nederland was het volledig afgeschermd. Uiteindelijk na 685km gestrand vlakbij Enschede. Heel Duitsland overbrugt in een LS4 zonder een voet aan de grond te zetten en een liter brandstof te verspillen. Fantastisch en onwijs leerzaam! Tevens heb ik in 2012 de Teuge Tweedaagse gevlogen. Het weer was slecht, dus uiteindelijk geen geldige wedstrijd. Ook heb ik dit jaar de Sallandse Tweedaagse gevlogen. Deze heb ik gewonnen in de YX in de clubklasse.
7In de winter van 2012-2013 werd ik aangewezen als eerste reserve voor het WK-Junioren 2013. Helaas kon ik uiteindelijk niet mee naar Leszno.
In 2013 heb ik de Teugse tweedaagse gevlogen, hier werd ik 3e (dagoverwinning dag 1). Daarna mocht ik voor het eerst vliegen op de nieuwe std. Cirrus welke beschikbaar is gesteld voor de junioren kernploeg. Wat een fantastisch vliegtuig. Op de OMK heb ik hiermee gevlogen. Helaas is deze wedstrijd gecanceld.
In juli heb ik de zomerwedstrijden op Malden gevlogen. Hier ben ik als 2e geëindigd. Daarna mocht ik meedoen met de trial voor de National Airgames. Een lastige dag, maar toch ben ik 4e van de 12 geëindigd, achter Ronald Termaat, Tim Kuijpers en Maurits Dortu (en voor de rest van de junioren kernploeg).
Dit alles heb ik kunnen bereiken zonder ouders die miljonair zijn. Laat dat je dus zeker niet tegenhouden om te gaan zweefvliegen en wedstrijdvliegen. Wel ben ik veel dank verschuldigd aan Vliegclub Teuge, voor het kosteloos beschikblaar stellen van clubvliegtuigen voor veel wedstrijden. Tevens aan de Stichting Zweefvliegevenementen met al haar donateurs voor het vliegend houden en beschikbaar stellen van, in het verleden de YX en tegenwoordig, de AU en de AG. Ook mijn ophalers mogen niet vergeten worden. In het bijzonder mijn ouders, mijn vriendin, Herman & Atsuko Nienhuis, Huub Bomhof en Pascal Eijken welke meerdere dagen mee zijn geweest naar wedstrijden. Uiteraard ook alle ophalers bij 1& 2daagse wedstrijden. Natuurlijk niet te vergeten een ieder die mij de fijne kneepjes van het vak heeft bijgebracht.
Groeten,
Sander Luimes