Steven Huiskes


IMG_2839Mijn naam is Steven Huiskes en ik ben geboren in 1991. Ik studeer civiele techniek aan de TU Delft. Mijn hele leven lang ben ik al bezig met zweefvliegen. Nog voor mijn eerste verjaardag was ik al te vinden op de internationale wedstrijd van Baillieau. Dit is door de jaren heen van zwembadje naar buggy, en van buggy naar vleugelpoetser gegroeid. Op mijn 4de heb ik voor het eerst het luchtruim gekozen. Het moment van loskomen staat permanent op mijn netvlies gebrand. Iets waar je direct verslaafd aan raakt en nooit meer vanaf komt.

Op mijn 13de ben ik daadwerkelijk lid geworden op vliegbasis Twenthe, waar ik al 13 jaar rondliep. Op mijn 14de verjaardag, die midden in een clubkamp viel, heb ik mijn eerste solovlucht gemaakt. Vanaf daar is balletje verder gerold tot het wedstrijdvliegen. In 2006 werd ik benaderd om eens een kijkje te nemen bij de grote jongens van de kernploeg door aspirant junior te worden. In 2007 heb ik deel genomen aan de Nationale Junioren wedstrijd wat eindigde met een 3de plaats. Om me te plaatsen voor het NK en de junioren kernploeg heb ik in 2009 de Zomerwedstrijden gevlogen. Sinds 2011 ben ik ook instructeur, en ik hoop dit verder uit te bouwen en in mijn vaders voetsporen te treden. Een hele andere tak binnen het vliegen, maar iets wat erg leuk is.
In 2010 en 2011 heb ik aan het NK deelgenomen in de open klasse. Beide wedstrijden bestonden uit veel wijze lessen en 1 dagwinst. In 2011 heb ik ook deelgenomen aan het Junioren WK in Musbach, Duitsland. Deze wedstrijd was qua gebied en weersomstandigheden een van de moeilijkste wedstrijden die ik tot nu toe gevlogen heb. Vooral de combinatie van het Schwarzwald en slechte weerscondities staan mij nog bij als vrij spannend. Persoonlijk ben ik 6de geworden, maar mijn teamgenoot Tim Kuijpers heeft er het goud kunnen pakken.
stevenhuiskesDe combinatie van het resultaat in Duitsland en het NK, maakte het mogelijk mee te doen aan het WK in Uvalde, Texas. Deze wedstrijd was onvergetelijk. In 3 weken meer dan 80 vlieguren, en 9200 overland kilometers. Om 14:30 over de startlijn voor een 600km opdracht… Alle deelnemers bij elkaar hebben 800.000 km verzameld. Het deelnemersveld in de 18 meter was meedogenloos. Helaas was ik nog niet opgewassen tegen al die ervaring, maar wat een gave wedstrijd!
In 2013 kreeg mijn studie even voorrang. Ik moest dus ook afzeggen voor het junioren WK in Polen. In 2014 heb ik weer tijd voor het NK en een wedstrijd in de zomer (Bailleau, waar het ooit allemaal begon), zodat ik mij kan richten op het plaatsen voor het junioren WK2015 in Australië. Grote evenementen op een ander continent vliegen is toch wel waar je het voor doet.
Op dit moment begint de junioren kernploeg professionele vormen aan te nemen, mede door de inzet van de Stichting Zweefvliegevenementen Nederland, waardoor er nu 2 fantastische Cirrussen (Cirri?) beschikbaar zijn, die hopelijk ons als junioren vergezellen naar de ereplaatsen! Alle (Mega-) vrienden van Tulip bedankt!
Al deze ervaringen waren niet mogelijk geweest zonder mijn vader, Harry. Ik hoop nog vele evenementen met hem te kunnen delen. Mijn ambitie is om nog een keer met hem een EK/WK 2-zitter mee te kunnen doen. Maargoed, eerst weer eens wat clubklasse uren maken komend jaar.