Deutsche Junioren-Meisterschaften

De naam lijkt dan wel op de NJW (Nederlandse junioren wedstrijd), maar nu ik er gevlogen heb weet ik zeker dat het wat anders is. Vooral het niveau van de vliegers is een heel stuk hoger. Logisch natuurlijk omdat ze zich eerst via een regionale wedstrijd moeten plaatsen hiervoor.

6

Van 29 juli tot 13 augustus zat ik (Jelmer Vis) bij de Duitse junioren wedstrijd in Marpingen (vlak bij Luxemburg). Hieraan mag ik meedoen omdat ik aspirant lid ben van de junioren kernploeg. En daarnaast omdat Frouwke Kuipers dit voor mij geregeld heeft (bedankt!). Als vliegtuig kon ik met de prachtige PH-1550 HE Std. Cirrus B vliegen en als (t)ophaler en mede-eigenaar van het vliegtuig was mijn vader Jaap Vis mee.

1 2 3

En toen begon het, de Duitse junioren, meteen de eerste wedstrijd dag een flinke opdracht: 302 km race. De weersvoorspellingen waren dat er cumuls zouden komen, maar ook een goede kans op uitspreiding en buien. Na lekker een ruime 100 km van de opdracht gevlogen te hebben kwamen we een flinke plak tegen. Die plak leek al redelijk aan het uitregenen te zijn, maar er stonden nog wel wat cumuls voor. maximale hoogte gepakt en naar die cumuls gaan glijden. Hoe dichterbij ik kwam hoe meer ze verdwenen, dat werd hem dus niet. Dan maar onder die plak wat gaan zoeken. Daar helaas net een bel gemist die sommige anderen wel hadden. Hierdoor stond ik helaas meteen al de eerste dag, net als velen in de clubklasse buiten. Slechts 36ste van de 39 geëindigd en dus meteen al een flinke achterstand.

Een vliegwedstrijd was ook daar vaak niet alleen maar lekker weer: de volgende drie dagen helaas geen vliegdagen in de clubklasse gehad, maar wel veel andere dingen kunnen doen. Waaronder eens de omgeving verkennen vanaf de grond.

De dagen ernaar gelukkig wel prachtig weer…
Laten we het erop houden dat dit een heel erg leerzame wedstrijd was: Je vluchtcomputer moet je helemaal kennen voor een wedstrijd en het vliegtuig moet helemaal perfect in orde zijn. Tijdens die dagen had ik sommige momenten waarbij ik heel blij was met hoe het ging met het vliegen. Alleen tijdens dezelfde vlucht soms een grote fout gemaakt waardoor ik weer buiten stond. Door deze fouten heb ik wel heel veel geleerd en ik heb nu genoeg werk deze winter om alles goed te analyseren en er zo nog meer van te leren. In ieder geval goed geleerd dat je niet moet buitenlanden!

4 5 7

Twee van de laatste dagen ben ik wel op het mooie Marpingen geland.
1 van deze dagen was een 2 uurs AAT. Dat was een redelijk bijzondere dag omdat er maar 1 lijn met cumuls was, waarschijnlijk veroorzaakt door de ±25 km/u wind. Met het vliegen die dag ging het erg goed, steeds hoog gezeten en sterke bellen gepakt. Hierdoor met een gemiddelde gefinisht van 80 km/u. Helaas door een AAT berekening fout, door te weinig kennis van de LX, kwam ik 14 minuten te vroeg aan, dag snelheid (70.1 km/u). Ook door dat gebrek aan kennis van de LX daar nog eens 40 strafpunten bovenop voor te hoog starten. Waarschijnlijk door het verschil tussen navigatie en logger klopte het ook niet helemaal.  Door die strafpunten van een mooie 5de plek naar plek 26 gevallen. De winnaar die dag had een snelheid van 71.9 in een libelle. Ook deze dag dus weer veel geleerd, en de volgende keer zal dat vast weer beter gaan.

Ook bijzonder was de andere dag. Vlak voor de wedstrijd hebben we geleende elektrische bugwipers op de cirrus gemonteerd. Bedankt Francois Jeremiasse! Alleen gaven ze de laatste dag helaas een probleem, halverwege de 100 km opdracht besloot 1 van de bugwipers nadat hij bijna bij de romp was gewoon nog een keer te gaan, prima dacht ik, zie ik je zo wel weer terug. Even later gekeken of hij al terug was. Helaas, hij had zich perfect om de tip gevouwen zodat hij goed vast zat, maar wel haaks op de luchtstroming. Dit in combinatie met een redelijke bries leverde een glijgetal van een gestroomlijnde baksteen (20) op. Daarnaast leek het me niet verstandig om snel te vliegen met een bugwiper aan de tip, nu zat hij tenminste vast. Door veel stijgen op finalglide kwam ik uiteindelijk ook aan op een hoogte waarbij ik uitgebreid kon testen hoe veel effect de remkleppen kunnen hebben.

Wat een leerzame wedstrijd!
En wat een aardige behulpzame duisters!

 

Jelmer Vis


Een gedachte op “Deutsche Junioren-Meisterschaften

  • Marco (BU)

    Mooi verhaal Jelmer, jammer dat je steeds moest buitenlanden, en komende winter maar eens flink oefenen met de LX 🙂

Commentaren gesloten.