Wedstrijddag gecancelled

Goede avond! Excuses voor de verlate berichtgeving. Vandaag is dus helaas gecanceled. Het zag er mooi uit en iedereen stond opgesteld, maar in verband met de ontzettend harde wind is de dag gecanceled. Jammer maar helaas, maar een wijs besluit. Alternatief programma was het beklimmen van de Terminillo.

Eerst nog even een verslag van gister. De dag begon redelijk koel, voor de verandering, met al wat cumuls hier en daar. Ondanks de matige resultaten van de dagen ervoor zat de stemming er goed in bij team NL. Na het vreemde en onvoorspelbare weer van de laatste dagen beloofde dit een echte ‘Rieti dag’ te worden, zoals we gewend waren in de trainingsdagen.

De eerste start stond om 13.00 uur gepland, met als opdracht een AAT van 3 uur van 190-360 km. Bart ging om 13.51 uur over de lijn, als eerste. Vanaf de grond zag het weer er super mooi uit: hele hoge mooie cumuls, waar iedereen al een week met smart op zat te wachten. Via de radio hoorden we echter wat minder positieve geluiden. Blijkbaar was het weer toch niet zo goed als gedacht. Bart kwam weer een keer laag te zitten en stond bijna buiten en verloor hier veel tijd. Na 3 uur en 14 minuten was Bart weer thuis, met een gevlogen afstand van 245 km. Hoewel Bart zelf niet zo tevreden was over zijn vlucht leek het er op dat de groep late starters het erg moeilijk zou krijgen om Rieti te halen, en dat rondkomen alleen al heel belangrijk was. Helaas kwam toch bijna iedereen terug en eindigde Bart op een 20e plek met 717 punten. Het totaalklassement veranderde ook compleet. Bart staat 18e met 3334 punten, en het podium is nu toch wel ver weg. Deze teleurstelling moesten we even verwerken gister. Tijdens de training stond Bart iedere dag bovenaan en ging alles super. Maar nu weten we ons geen raad met dit weer. Bovendien is het erg moeilijk om met dit weer in je eentje te vliegen. De Belgen hebben er al moeite mee met z’n tweeën, dus je kan je voorstellen hoe moeilijk het is om alleen te vliegen. Dit is ook terug te zien in het klassement: vooral de teams met meerdere vliegers staan boven aan. Door het matige weer is de geluksfactor erg groot, kijk maar eens naar de logfiles op de officiële site. Bovendien blijkt toch weer dat vliegers die de grootste (onverantwoorde) risico’s nemen winnen.

Met nog een week te gaan hopen we nog steeds op ‘some real Rieti weather’ en een paar mooie racedagen. En we hopen natuurlijk nog een paar plaatsen te klimmen in het klassement!

De dag hebben we goed afgesloten met een gezellige BBQ bij de Zuid-Afrikanen. De organisatie had gratis kaartjes geregeld voor een lokale club, ‘Summer city’. Vele ophalers en TC’s (en Poolse piloten :s) maakten hier dankbaar gebruik van en het duurde niet lang voordat de hele tent was overgenomen door een groep zweefvliegers van over de hele wereld. Dit resulteerde in een mooi feestje.

Vanochtend om 8 uur weer fris en fruitig de kist in elkaar gezet. Er stond al een stevig briesje, maar nog niet iets om zorgen over te hebben. In de briefing werd de opdracht besproken, weer een AAT. De eerste start stond gepland om 12.30 uur, maar om 12.00 uur werd deze uitgesteld tot nader order en er werd een Team Captains meeting om 12.15 uur aangekondigd. Ondertussen waaide het al behoorlijk hard…

In de TC meeting werd besloten de dag te cancelen. Er stond toen al een wind van 20 knopen, wat in de bergen zorgt voor extreme turbulentie, heel veel dalen (meer dan 10 m/s) en weinig bruikbaar stijgen. Ook zou er geland moeten worden met rugwind, waar vooral de sleepvliegers niet zo enthousiast over waren. Al met al waren TC’s en wedstrijdleiding het er vrij snel over eens dat het onverantwoord zou zijn de ‘jongens’ (en meisje) weg te sturen onder deze omstandigheden. Misschien zonde van het ogenschijnlijk mooie weer, maar volgens ons een wijs besluit!

Deze middag vrij gaf de ophalers de kans ook eens de top van de Terminillo van dichtbij te bekijken. Het bekende clubje (Nederland, Zuid Afrika en Engeland) reisde per auto af richting deze berg om het laatste stuk naar de top te voet af te leggen. Tijdens deze klim merkten we meteen hoe krachtig de wind was.. Menigmaal werd er iemand bijna omver geblazen! Na een sportieve klim naar 2200 meter was een fantastisch mooi uitzicht onze beloning.

Voor morgen beloven ze ons echt Rieti weer… Demain, il fait beau!


Over Maaijke Kuijpers

Geboren en opgegroeid in een (zweef)vliegende familie was het niet verrassend dat Maaike eind 2000 zelf begon met zweefvliegen. Bij de NijAC ging ze al snel solo op de ask-23, maar daarna zou het een tijdje duren voordat ze haar ZVB zou halen en overland ging vliegen. Door reizen, studeren, bestuursfuncties, studentenleven, en het ophalen tijdens en organiseren van zweefvliegwedstrijden werd er af en toe wat minder gevlogen… Naast het vele ophalen heeft ze een aantal jaren de organisatie versterkt van de twee gezelligste wedstrijden in Nederland (de Zomerwedstrijden/NK-kwalificatie en de Vergulde Venturi, uiteraard) door o.a. het secretariaat en de scoring te verzorgen.