Jasper Jansen


Ik ben Jasper Jansen, 21 jaar en sinds 2017 lid van de Kennemer Zweefvlieg Club.

Naast het vliegen studeer ik evenals andere (oud) junioren lucht- en ruimtevaart techniek aan de Tu Delft. De passie voor de luchtvaart zit echt in de familie, waarin ik de 3 e generatie vliegende Jansen ben.

Op advies van pa ben ik op mijn 15 e bij de KZC wezen kijken, dat leek me wel wat. Wel stond ertegenover dat ik na 8 jaar met veel plezier en op niveau te tafeltennissen hier afscheid van zou nemen, een lastige keuze.

Eerst een proefstartje om te kijken wat ik er daadwerkelijk van het vliegen vind. Kleintje zwart, kabel strak, we waren nog maar net van de grond en het besluit was genomen. 2 jaar later behaalde ik het brevet, waarmee het overlandvliegen binnen handbereik kwam. Echter, door de ongelukkige ligging van de KZC onder Schiphol, met een hoogtelimiet van 450m, is
overlandvliegen vanaf eigen veld niet mogelijk. Wel is er de gelegenheid om clubkisten een dag mee te slepen naar Terlet. Na de aanschaf van een trekhaak, met eraan een auto (onder de TopGear fans bekend als Reasonably priced car), gingen de deuren voor me open.

Na een aantal overlandvluchten heb ik deelgenomen aan de Nationale Junioren Wedstrijd 2021 te Venlo. Helaas waren de weergoden ons niet zo gezind deze week, desondanks kwam ik na 3 wedstrijddagen in de open klasse als winnaar uit de bus! Wedstrijdvliegen, dat smaakt naar meer.

Het seizoen erop heb ik de AmstelGlide gevlogen. De eerste dag ging niet zo best door onderaan te eindigen, natuurlijk ging de schuld naar het 1e keerpunt die 500m verder lag dan geprogrammeerd, hoewel ik het even verderop alsnog had verklunst. Gelukkig kon ik het de 2 e dag goedmaken met de dagwinst.
Later het seizoen heb ik me aangemeld voor Bailleau. Dit avontuur kende successen, en… minder grote successen. Het mooie resultaat van dag 1 kon de prullenbak in door een luchtruimschending.
Verder heb ik wegens een gebrek aan ophalers en opbouwende ergernis aan de combinatie blauwe thermiek, een stevige bries en Franse graanakkers, niet alle dagen gevlogen. Desondanks veel plezier gehad en een hele hoop geleerd.
Ik ben blij dit seizoen als aspirant junior lid mee te mogen draaien, een fantastische gelegenheid om mezelf verder te ontwikkelen.

Op een mooi seizoen, Jasper