Francois Jeremiasse


francoisjeremiasseIk ben begonnen met zweefvliegen in 1990 bij Vlieg Club Haamstede. In 1994 heb ik voor het eerst mee gedaan aan een wedstrijd, de junioren kampioenschappen op Venlo, met een ASK 18 en in 1995 met een DG 300. Na de Junioren ben ik in 1996 door gegaan naar de Zomerwedstrijden waar ik mij gekwalificeerd heb voor de Nationale Kampioenschappen en ben ik ook geselecteerd voor de Nederlandse Junioren Selectie. Ik mocht in 1997 meedoen aan de EK junioren in Musbach, Duitsland. In het jaar 1999 heb ik samen met David Muller een LS 6C gekocht en hebben we met dat vliegtuig veel wedstrijden gevlogen. Eind 2003 hebben David en ik de LS 6 verkocht en ik heb in 2004 een Nimbus 4 Turbo gekocht en ben met dit vliegtuig in de open klasse gaan vliegen. Ik ben sinds 2005 lid van de kernploeg.

In 2006 heb ik voor het eerst een EK gevlogen in Issoudun. De voorbereiding voor deze wedstrijd was goed. In de winter dankzij de activiteiten van de kernploeg en ik had tijdens de wedstrijd een goed team van ophalers. Helaas moesten mijn vrouw en kinderen naar huis op het moment dat de wedstrijd begon.

Tijdens de training had ik al gemerkt dat er bijzonder snel gevlogen word en dat door iedereen. Het is niet zo dat als je een dag slechter vliegt je de volgende dag de punten kan goed maken. Iedere dag moet je vechten voor je plek en hopen dat de gene die voor je staan fouten maken. Het doel was 12de of beter en ik was ook 12de.

2007 was een heel mooi jaar voor mij op het gebied van zweefvliegen. Ik heb mijn Nimbus 4 Turbo verkocht aan Peter Batenburg en een Nimbus 4M gekocht met het doel veel samen te vliegen en mooie resultaten neer te zetten op internationale wedstrijden.

Voor 2008 was dat tijdens de WK in Lüsse in de Open klasse. Met de ervaring van het jaar ervoor had ik natuurlijk wel het droom doel om in de top 10 te eindigen maar ik wist niet of ik dit wel kon halen. Tijdens de training zach ik al dat de veranderingen die ik aan mijn Nimbus gedaan had effect had en ik ging met goede moed de wedstrijd in, misschien wel een top 10 plek. De wedstrijd liep heel goed en zelfs een dag een tweede plek!! Uiteindelijk 7e, dat smaakte naar meer…..

2009, het EK in Nitra. Omdat ik niet in de bergen vlieg ben ik in het voorjaar gaan trainen in Nitra. Ik ben altijd bang dat een berg plotseling een stap opzij doet als je er langs vliegt naar dat gebeurde gelukkig niet. Ik had heeel veeel zin in de wedstrijd!!!! De eerste wedstrijddag sloeg voor mij het noodlot toe, tijdens het transport naar de grid reed ik met het hoofdwiel door een kuil waardoor de kist bleef staan en de romp van de trekstang afschot en de trekstang ging door de romp. Weg wedstrijd dacht ik. Met behulp van Schempp-Hirth kon de romp snel gerepareerd worden en ik kon vanaf de tweede dag weer vliegen. Ik hoopte nog op een top 10 plek maar ik dacht eigenlijk niet dat dit nog ging lukken. Misschien daarom heb ik heel relaxed gevlogen met als resultaat 2 dag overwinningen en 1 tweede plek, de eerste keer dat ik een dag won op een EK of WK!!! Ik heb de eerste dag 731 punten verloren op de Peter Harvey die de wedstrijd gewonnen heeft en ik stond de laatste dag nog 480 punten achter hem…… Wie weet volgend jaar!

Naast wedstrijdvliegen ben ik vertegenwoordiger voor Schempp-Hirth flugzeugbau in Nederland. Ik probeer ieder jaar de nieuwste modellen naar Nederland te halen zo dat geïnteresseerden hier mee kunnen vliegen, dit kost veel tijd maar ik beleef hier ook veel plezier aan.