Bart van Stratum


bartvanstratumBart van Stratum zag het levenslicht op 7 maart 1984. Momenteel studeert hij bodem, water en atmosfeer aan de Wageningen Universiteit, waarmee hij verder in de opleiding richting meteorologie wil.

Zweefvliegen zit bij de van Stratums in de familie. Vader Jac. is in 1973 begonnen met zweefvliegen bij de Kent Gliding Club (Engeland), moeder volgde niet al te lang daarna en Barts oudere zussen, Katrien en Marjan, hebben ook beide gevlogen en hun brevet behaald.
Op 6-jarige leeftijd maakte Bart zijn doopvlucht, bij vader achter in de Ka7. Na vele passagiersvluchten en enkele jaren modelzweefvliegen begon hij in 2001 met de opleiding bij de Eindhovense Aero Club zc (EACzc). Op zijn 19e leeftijd werd het brevet gehaald en vrijwel meteen daarna volgde de eerste overlands.

Na ongeveer 15 overlands volgde de eerste echte wedstrijd, de Junioren Wedstrijd op Venlo. Een enigszins teleurstellende 19e plek (19/24) weerhield hem er niet van door te gaan met wedstrijdvliegen. In 2005 nam Bart deel aan de Benelux Wedstrijd op Keiheuvel in de standaardklasse. Na 4 matige (regenachtige) dagen eindigde hij op de 5e plek (5/15).

In 2006 behaalde Bart zijn eerste dag- en eindoverwinning bij de studentenkampioenschappen in de openklasse. Later dat jaar werd ook deelgenomen aan de Heidepokal, een kwalificatiewedstrijd voor de duitse nationale. Met bijna 120 deelnemers, een erg hoog gemiddeld niveau, erg wisselende weersomstandigheden en uiteindelijk een dagoverwinning was het een bijzonder leuke en leerzame ervaring. Met de behaalde 22e plaats en een percentage van 76% werd eindelijk de NK kwalificatie behaald en zijn plekje in de juniorenselectie zeker gesteld.

2007 was een enigszins tegenvallend jaar, de studie kostte meer tijd dan verwacht en ook het weer was niet altijd bereid mee te helpen. Desondanks werd er bij de Jac Jansen Memorial Cup, de eerste wedstrijd gevlogen op het nieuwe privévliegtuig, op de 2e dag een dagoverwinning behaald en eindige Bart samen met zijn vader op de 3e plaats (3/15). De later dat jaar gevlogen Heidepokal kan met één woord worden samengevat: buitenlandingen! Ondanks de niet geweldige klassering (12/18) was het toch weer een erg leerzame ervaring.

Bart is samen met zijn vader eigenaar van een LS6-18w

Ervaring:
~ 530 uur.