Rene de Dreu


renededreu2Na op mijn 13e jaar mijn eerste zweefvliegstart gemaakt te hebben op vliegveld “De Voorst” was ik zo gefascineerd door het vliegen dat ik op mijn 14e levensjaar, in 1999, direct zelf ben begonnen met zweefvliegen waarna ik op mijn 16e mijn ZVB heb behaald.
Vanaf toen ben ik ook naar diverse wedstrijden als ophaler mee geweest. Wat vervolgd werd door mijn eerste (Nationale Junioren) wedstrijd in 2004.

Na mijzelf in 2005 via de Open KLu Kampioenschappen Zweefvliegen te hebben geplaatst voor het NK ben ik in de Junioren Selectie gekomen. In 2006 en 2007 heb ik onder andere de beide NK’s, de Open Klu Kampioenschappen, Klix en Bailleau International gevlogen.

2008 stond in het teken van de voorbereiding op het Junioren WK te Räyskälä, Finland 2009. Dit heb ik gedaan door samen met Tim Kuijpers en Frank Hiemstra de wedstrijd op Klix te vliegen. Daarnaast heb ik deelgenomen aan het NK te Stendal (D) wat ik daar heb weten te winnen. Het jaar 2009 was een zeer interessant jaar. Na de 4 maanden in Afghanistan ben ik aan mijn intensiefste seizoen zweefvliegen tot nu toe begonnen.
Allereerst mocht ik met Tim en Frank deelnemen aan het Junioren WK in de clubklasse. Dit werd, niet geheel tevreden, afgesloten met een 7e plaats. Hoewel het niet het resultaat was waarop gehoopt werd, was het zeker de mooiste wedstrijd die ik gevlogen!
Hierna mocht ik samen met Tim deelnemen aan het clubklasse EK te Pociunai, Litouwen. Hier bleek de samenwerking tussen ons zo goed te lopen dat wij na 13 wedstrijddagen de gedroomde eerste én tweede plaats binnen konden slepen!

Na dit fantastische zweefvliegseizoen in Europa had ik het genoegen om ook nog eens 3,5 maand in Australië door te mogen brengen bij het Australian Soaring Centre Corowa. Naast mijn werkzaamheden op het vliegveld mocht ik tussendoor regelmatig mooie vluchten maken, waaronder 2 vluchten van meer dan 1000km.
Na een intensief jaar met meer dan 400 vlieguren in 2009 was 2010 een rustig zweefvliegjaar. In dat jaar heb ik deelgenomen aan het NK op Twente, waar ik voor het eerst de officiële Nederlandse titel binnen heb kunnen halen.
In 2011 zijn de plannen om het NK in de 18m klasse en het EK in de 15m klasse te vliegen. Het EK zal dit jaar gehouden worden op het bekende Pociunai.