Lars Groot


img_2151 Mijn naam is Lars Groot. Geboren in Alkmaar op 21 november 1994, en getogen in Heiloo (en een klein beetje op Terlet). Ik studeer International Business Management aan de Tio in Amsterdam, en naast het zweefvliegen ben ik fanatiek schaatser en wielrenner.
Zoals bij zovelen is het zweefvliegen mij met de paplepel ingegoten. Met een vader en opa die ook vliegen was dat ook niet zo moeilijk! Elk weekend was ik op Terlet te vinden, en elke zomervakantie gingen we met de GolfRomeo naar vliegveld Saint Crépin in de Franse Alpen. Toen ik bijna 14 jaar oud was kreeg ik een vijf-rittenkaart van m’n vader, waarmee ik mijn eerste dagen als zweefvlieger mee kon maken bij de Gelderse Zweefvliegclub. Ik was meteen verknocht aan deze geweldige sport.

Het volgende seizoen was ik 14, en ging ik na ongeveer drie maanden gelijk solo. Mijn enthousiasme voor de sport groeide en groeide, en ik was elk weekend en elk kamp op Terlet. Als solist heb ik samen met Joop Evertse de Gelderse Coachingscompetitie gevlogen in een ASK21. Hier werd mijn enthousiasme voor het wedstrijdvliegen geboren. Toen ik 16 was heb ik gelijk mijn brevet gehaald.

Nadat ik het papiertje binnen had ben ik ook meteen begonnen met overlandvliegen. Gelukkig is de Gelderse een club die het overlandvliegen zeer aanmoedigt, dus ik kreeg eigenlijk altijd wel een kist mee. Altijd als het mooi weer was, probeerde ik een overland te maken.

In de zomer van 2013 heb ik mijn eerste echte wedstrijd gevlogen: De Nationale Junioren Wedstrijd op Venlo. We hadden ontzettend mooi weer die week, en hebben zeven van de negen dagen gevlogen. Ontzettend veel geleerd, en heel veel lol gehad. Een 7e plek was het resultaat.

In 2014 en 2015 heb ik door mijn studie niet heel erg veel aan wedstrijdvliegen kunnen doen. Wel heb ik in 2014 mijn eerste solovlucht in de Alpen gemaakt vanaf vliegveld Saint Crépin. Een ontzettend gave tak van de sport waar ik graag meer ervaring in op wil doen!

Afgelopen seizoen (2016) had ik weer meer tijd over voor het zweefvliegen. Ik heb de Gelderse Wedstrijd en de Teuge Tweedaagse gevlogen. Op die laatste wedstrijd heb ik onder moeilijke omstandigheden de derde plek behaald. Erg leuk!
Het doel van dit jaar was NK-kwalificatie behalen. Dat wilde ik oorspronkelijk doen door de Zomerwedstrijden te vliegen. Er was alleen één probleem: Ik had geen kist… Jan-Willem van Doorn kwam met de oplossing: Ik zou Jan-Willem ophalen op de Zomerwedstrijden, en hij zou mij ophalen op Bailleau. Ik kon hiervoor gelukkig de LS8 van de club meenemen.
Op Bailleau heb ik twee weken lang ontzettend gaaf gevlogen. Ik stond na een aantal dagen op nummer 1 in het klassement, maar door een baaldag zakte ik terug naar plek 15. Door strak vliegen heb ik mezelf terug geknokt naar plek 6, en heb ik ook nog een dagoverwinning gepakt. Ik had 91% van de winnaar, dus de NK-kwalificatie was ruimschoots binnen!

Een tijdje later kreeg ik vanwege bovenstaand resultaat een mailtje van Alexander of ik bij de Junioren Kernploeg wilde komen. Dat hoefde hij geen twee keer te vragen!
Met dit mooie team kijk ik uit naar mooie nieuwe internationale avonturen.

Voor seizoen 2017 staan voor mij in elk geval het Nederlands Kampioenschap en de Gelderse Wedstrijd op het programma. Daarnaast zal ik Nederland mogen vertegenwoordigen in de standaardklasse op het Junior World Gliding Championship in Litouwen!
Ik heb er ongelooflijk veel zin in!

Lars Grootimg_4971