Simon van den Eijkel


‘Zodra je het vliegen hebt geproefd, zal je voor eeuwig over de aardbol lopen met je blik naar boven gewend’. Deze quote is naar verluidt van Leonardo da Vinci en laat naar mijn mening precies zien waar vliegen over gaat. Het is moeilijk om iemand uit te leggen wat vliegen nou zo leuk maakt, totdat iemand het zelf eens proeft, en dan kom je er niet meer vanaf. Die eerste vlucht kwam voor mij in 2011, toen ik na een serie toevalligheden bij Zweefvliegclub Deelen terechtkwam. Wat mij direct intrigeerde is de snelle progressie die je maakt; na een aantal startjes kan je namelijk al starten en landen en een beetje thermiekvliegen. Na mijn eerste solo en het halen van mijn brevet was in 2015 mijn allereerste junioren wedstrijd: Zeven dagen lang op een vliegveld met enthousiaste vliegers met geringe ervaring. Dit was voor mij hét moment dat mijn ‘verslaving’ startte. Want bij wedstrijdvliegen komt zoveel kijken: Kennis van het vliegtuig, kennis van het weer, wedstrijdtactiek en natuurlijk ook mentale weerbaarheid en op al die vlakken kun je jezelf verbeteren. Dat was ook wel nodig want de resultaten waren nog niet om over naar huis te schrijven.
Fast forward naar het seizoen 2018 waarin alles op z’n plek leek te vallen met mooie vliegdagen, een goede crew, meer ervaring en de LS4 die mij steeds beter lag. Het resulteerde in regelmatige podiumplaatsen en uiteindelijk de uitnodiging om me bij de Junioren Kernploeg te voegen. Het is voor mij een eer om plaats te nemen in een team met zoveel enthousiaste vliegers en ik ben keer op keer weer verbaasd hoe zeer zweefvliegend-Nederland dit project draagt. Niet alleen in de financiering van de Au en de Ag maar ook de inzet van stichting achter de Junioren Kernploeg. Ik hoop dat we deze inzet in de komende jaren kunnen terugbetalen door het team naar een nog hoger niveau te tillen en samen eremetaal kunnen behalen op de internationale toernooien!