Annemiek Koers


5Op 15 jarige leeftijd ben ik via iFly begonnen met zweefvliegen op de ZCNOP, hiervoor had ik nog geen idee dat deze sport bestond. Met elke start groeide mijn enthousiasme voor het vliegen en datzelfde jaar ging ik nog solo! Ik was ongeveer elk weekend op de club en vloog zoveel als ik kon. De eerste winter haalde ik in 1 keer al mijn theorie vakken. In 2009 haalde ik net na mijn eindexamen van de middelbare school mijn GPL en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging in de sport; overland vliegen. Dat jaar startte ik ook mijn opleiding aan de TUDelft; Luchtvaart- en Ruimtevaart technieken, mijn interesse in de luchtvaart had zich ook met mijn studiekeuze vermengd. Door de studie kwam er wel wat minder tijd voor vliegen, maar ik bleef terug gaan naar het noorden om starts te maken en overland te vliegen.

Om nog meer te leren heb ik in die tijd een paar keer meegevlogen met René en ben ik mee geweest naar een aantal wedstrijden om op te halen. Geïnspireerd door wedstrijdvliegers heb ik in 2011 zelf meegedaan aan de Nationale Junioren Wedstrijd. Een typisch Nederlandse wedstrijd met regen en gecancelde dagen, maar ook erg gezellige wedstrijd en veel leeftijdsgenoten ontmoet die nu ook bij de junioren kernploeg vliegen. Ik behaalde een 6e plaats en deze wedstrijd gaf mij de motivatie om door te gaan in het wedstrijdvliegen. Vlak na het NJW ging ik voor een half jaar naar het buitenland voor mijn studie, gelukkig voor het grootste deel in de winter, maar hierdoor was het vliegen iets meer op de achtergrond.

Het volgende jaar vloog ik na een rustig voorjaar de zomerwedstrijden in Malden, waar ik tussen wat grotere tegenstanders weer 6e werd. Hiermee plaatste ik mij voor het NK en kon ik die winter als aspirant junior meedraaien in de Junioren Kernploeg. Als enige meisje en met nog lang niet zoveel ervaring als de rest, was dit even wennen, maar een goede mogelijkheid om veel te leren! In 2012 haalde ik ook mijn bachelor en omdat ik niet gelijk aan mijn master wilde beginnen solliciteerde ik voor het Nuon Solar Team. Een full time project waarin ik heb meegeholpen aan het aerodynamisch ontwerp en de bouw van een zonnewagen voor de World Solar Challenge in Australië. Door dit project heb ik in het Nederlandse seizoen van 2013 niet veel kunnen vliegen en heb ik aan het begin van het jaar meegedaan in Klix, wat door regen letterlijk in het water viel. Dit was mijn eerste buitenlandse wedstrijd en de nieuwe omgeving, grote wedstrijd en alle indrukken deden niet veel goed voor mijn prestatie; ik werd laatste. Om deze wedstrijd nog een beetje goed te maken deed ik samen met andere junioren (Steven en Sander) mee aan de Teuge2Daagse, waar ik na 2 dagen mooi Nederlands vliegweer de 4e plaats behaalde.

Hierna werd het project zo druk dat ik bijna niet meer gevlogen heb tot ons vertrek naar Australië. De race ging bijna probleemloos en op 10 oktober 2013 kwam Nuna7 als eerste over de finish; Wereldkampioen in zonneracen! De dag na de prijsuitreiking vloog ik al door naar Brisbane om dit jaar gebruik te maken van de zomer op het zuidelijk halfrond; ik ging meedoen aan de 52ste Multiclass Nationals in Kingaroy. Ik vloog in een Cirrus zonder water mee in de standaard klasse, voor het klassement geen kans van slagen, maar wel 9 van de 10 dagen gevlogen en heel veel ervaring opgedaan. Ook veel internationale piloten ontmoet; Adam Woolley, de eigenaar van de Cirrus waar ik op mocht vliegen, maar ook Arne (uit Denemarken), hij was van plan samen met Ronald Termaat naar Zuid Afrika te gaan om daar de Nationals te vliegen. Na een paar mailtjes heen en weer had ik ook een ticket geboekt terwijl ik nog niet eens terug was uit Australië!

8Dus om het jaar helemaal af te maken ben ik in december nog naar Zuid Afrika gegaan om ook daar de nationale kampioenschappen te vliegen. Weer in een Cirrus, maar dit keer wel een clubklasse en hier eindigde ik op de 2e plek, mijn eerste beker! Spannend weer met onweer en regen, maar ook sterk stijgen en een hoge basis zijn hiermee aan mijn ervaringen toegevoegd. Wederom veel inspirerende piloten om me heen gehad en veel uitnodigingen om terug te komen (misschien wel voor revanche omdat een meisje van ze won..)! Ik heb nu ongeveer 250 uur vliegervaring, waar ik dit jaar graag veel aan toe wil voegen. Vooral op mentaal gebied kan ik nog veel verbeteren en hopelijk komt inzicht met ervaring, theoretisch is mijn arm lang genoeg om harder te kunnen. Ik hoop dit jaar het NK te kunnen vliegen en nog een wedstrijd in de zomer. Alles vooral ter voorbereiding op het Vrouwen WK in Denemarken 2015 en misschien wel het junioren WK in Australië!