Stefan Telkamp


stefantelkampAl op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met het zweefvliegen. Als klein jongetje vloog ik af en toe mee met mijn vader, waarna de keus om zelf te beginnen niet heel moeilijk was. Zo ben ik dan ook op 14-jarige leeftijd begonnen met zweefvliegen bij de Gooise Zweefvliegclub in Hilversum. Met het vliegveld naast de deur kreeg ik de kans erg veel te vliegen, en dat heb ik dan ook zeker gedaan. Toen ik 16 was haalde ik mijn GPL en ben ik meteen begonnen met overland vliegen. Datzelfde jaar ben ik mee geweest als ophaler naar de NJW, waarna ik zeker wist dat wedstrijdvliegen was wat ik zelf ook wilde.

Zo gezegd, zo gedaan vloog ik het jaar daarop mijn eerste wedstrijd, de NJW op Venlo. Na een mooie wedstrijd met 5 dagen behaalde ik een 2e plek. Geen slecht resultaat voor een eerste wedstrijd. Maar belangrijker nog: Ik had ontzettend veel geleerd en was nog enthousiaster geworden voor het wedstrijdvliegen. Daarna kreeg ik nog een keer de kans om de kat uit de boom te kijken als ophaler op de zomerwedstrijden. In 2010 kwalificeerde ik me doormiddel van de zomerwedstrijden zelf ook voor de NK. Dit maakte ook mogelijk dat ik kon toetreden tot de junioren kernploeg!

LesznoIn 2011, 2012 en 2013 is het hard gegaan. Ik heb elk jaar mee kunnen doen aan de NK, waarvan ik twee keer gewonnen heb. Ook heb ik mijn eerste junioren WK gevlogen in Musbach. Dit was een mooie wedstrijd met lastig weer, waar ik veel van heb geleerd. Het jaar daarop begonnen de voorbereidingen voor het volgende junioren WK in Leszno. We zijn met een groot en gezellig team naar de voor-WK junioren geweest, waar ik 2e uit 38 deelnemers werd. Afgelopen jaar was een druk jaar, met drie grote wedstrijden. Omdat ik inmiddels ook in de Kernploeg zit kon ik naar het EK in de standaard klasse. Dit was weer een wedstrijd waar ik meer geleerd dan gepresteerd heb, maar het was een goede voorbereiding voor de junioren WK. Hier moest het gebeuren, maar het kwam er helaas net niet uit. Na een goede start werden we 6e en 7e.

Komend seizoen, 2014, staat in het teken van de WK in Finland. Hier zal ik in de clubklasse strijden voor een podiumplaats. Naast dit grote evenement beginnen de voorbereidingen voor de junioren WK in Australië in 2015. Met de twee mooie Cirrussen gaan we daar absoluut voor goud!