Jelmer Wassenaar


jelmerwassenaarBegin 1996 ben ik met zweefvliegen begonnen bij de Gelderse zweefvliegclub op Terlet. Nadat ik de eerste paar overland vluchten gemaakt had, heb ik mijn eerste wedstrijd gevlogen op een tweezitter. Dat was op de Duoglide van 1998 in Eindhoven. Daar ben ik echt gegrepen door het wedstrijd zweefvliegen. In 2000 heb ik meegedaan aan de Nationale Junioren wedstrijden, gevolgd door de Zomerwedstrijden van 2001. Door mijn kwalificatie voor de NK 2002 bemachtigde ik tevens een plaatsje in de juniorenselectie.

In 2003 heb ik deelgenomen aan de WK junioren in Nitra, Slowakije. Deze werd met een tegenvallende 20e plaats afgesloten.
In 2004 werden de NK clubklasse gevlogen en uiteraard de voor-WK junioren in Husbands-Bosworth, Engeland. Op beide wedstrijden werd ik 4e.
Tijdens mijn laatste kans op revanche bij de junioren, de WK junioren in HusBos in augustus 2005 heb ik in de standaardklasse deelgenomen met mijn vertrouwde kist, de Discus CS “Echo 2” van de Gelderse zweefvliegclub. Het resultaat was een enigszins teleurstellende 9e plaats. Als training voor de WK junioren heb ik met de Asw-19 “YX” van de juniorenselectie meegedaan aan de NK clubklasse, die dit jaar op mijn thuisveld worden gehouden. Na bijna de hele wedstrijd de eerste plaats in bezit te hebben gehad, moest ik deze op de laatste vliegdag afstaan en eindigde de NK club met een 3e plaats. Door de resultaten in 2005 wel een plek verdiend bij de grote jongens, de senioren kernploeg. Daarna heb ik in 2006 in Eskilstuna, Zweden mijn eerste echte “WK” in de standaardklasse gevlogen. Hoewel ik met de oude Discus nu wel duidelijk in de minderheid was, was het eindresultaat niet minder dan een zevende plaats. Dit resultaat wekte bij Tilo Holighaus van Schempp-Hirth het vermoeden dat de uitslagen niet klopten en dat ik in een Discus 2 zou vliegen!

Ter voorbereiding op het WK 2008 in de bergen van Rieti, Italië, heb ik in 2007 de voor-WK in Rieti gevlogen. Helaas had ik in datzelfde jaar tijdens de NK moeite constant te vliegen in het wisselende weer van Stendal. Daardoor zal de deelname aan de WK niet in de standaard-, maar in de clubklasse zal zijn. Ik zal vliegen met de mooiste Cirrus van Nederland, de “88” van twee clubgenoten van de Gelderse. The perfecte team, bestaande uit Valentina en Matthijs (alias Kratje) zullen mij op de grond ondersteunen.

Naast wedstrijden vliegen ben ik in 2005 instructeur geworden, iets wat waarschijnlijk voortkomt uit mijn voorliefde voor tweezitter vliegen. Alles bij elkaar ben ik het grootste deel van mijn vrije tijd op Terlet of een ander zweefvliegveld te vinden en is de hobby uitgegroeid tot een belangrijk deel van mijn leven. En zoals zo velen wil ik van mijn hobby mijn werk maken. Dus naast het zweefvliegen studeer ik luchtvaart- en ruimtevaarttechniek (aërodynamica) aan de TU Delft. Ik ben bezig met een afstudeeronderwerp voor de Duitse firma Lange, die een waterstof aangedreven versie van de Antares electrozwever willen maken. Als alles goed gaat, ben ik daar voor het begin van de WK in juli mee klaar.