Andy van Helden


andyvanheldenWie is Andy?
Op 22 januari 1985 ben ik te wereld gekomen in Venlo. Vanaf de eerste dag dat ik een vliegtuig zag was ik gefascineerd door alles wat met vliegen te maken heeft. Vandaar dat het niet zo vreemd is dat ik op dit moment Lucht- en Ruimtevaart Technologie aan de Technische Universiteit Delft studeer.

Toen ik als klein jongetje de zweefvliegtuigen boven de Venlose Grote Heide zag, was ik verkocht. Helaas moet ik eerst nog een paar jaartjes ouder worden voordat ik kon beginnen met zweefvliegen. In 2001 stapte ik voor het eerst in de ASK-21 “VL”. Sindsdien ben ik niet meer weg te slaan van het zweefvliegveld. In hetzelfde jaar werd ik solo gelaten op de KA-8 om in 2002 het felbegeerde brevet te bemachtigen. In 2003 maakte ik mijn eerste overlandvlucht met de KA-8 van Venlo naar Terlet. Mijn eerste en enige verslaving is die dag geboren: het overlandvliegen.

Na deelname aan de Nationale Junioren Wedstrijd in 2004 werden meerdere wedstrijden gevlogen in 2005 en 2006. In 2007 nam ik voor de tweede keer deel aan de Open Klu Kampioenschappen en kwalificeerde ik me voor het NK en de Junioren Kernploeg. Daarnaast stond de International Military Gliding Competition in Holzdorf (DE) op de agenda. Met bijna 100 deelnemers, grote opdrachten en een erg hoog niveau was dit een bijzondere en leerzame ervaring. Op deze wedstrijd werd een 11de plaats behaald.

Afgelopen seizoen was het trainings- en kwalificatiejaar voor de Junioren WK in Finland. Ik heb voor het eerst deelgenomen aan het NK in de standaard klasse. Al snel daarna was het tijd om richting Romorantin in Frankrijk te reizen om daar deel te nemen aan de militaire zweefvliegwedstrijd International Air in de standaardklasse. Door de slechte landingsmogelijkheden in het vlieggebied heb ik goed kunnen wennen aan beperkte buitenlandingsmogelijkheden zoals in Finland. Als afsluiting van mijn wedstrijdseizoen heb ik meegedaan met de Zomerwedstrijden met de YX, de kist van de Junioren Selectie.

Het afgelopen seizoen heb ik veel gevlogen en veel plezier gehad. De resultaten waren een beetje teleurstellend maar voldoende om me te kwalificeren voor de Junioren WK 2009 in Finland. Ik zal deelnemen in de standaard klasse samen met Peter Millenaar en Patrick van Breemen-Schneider. Daarna staat er nog een tweede wedstrijd op de agenda: de International Militairy Gliding Competition in Holzdorf (DE). Ik kijk enorm uit naar komend seizoen dus laat de wedstrijden maar komen.

Planning 2009
– 22.06 – 05.07 = WK-Junioren, Räyskälä – Finland
– 13.07 – 24.07 = IMGC, Holzdorf – Duitsland
– September = Bergvliegen @ St. auban

Status, 18-10-2008
– 742 starts, 562 uur
– 80+ overlandvluchten
– Types gevlogen: T21b Sedbergh, Röhnlerche, KA-2b, KA-13, KA-8, KA-6, ASK-21, LS4b, DG300, LS8b, LS6, ASW27, DG-505, Janus C, Nimbus 3dt, Nimbus 4DM en ASH25e.

Website: http://www.worldofgliding.nl/