Robbie Seton


robbiesetonIn 1995 ben ik op 14-jarige leeftijd begonnen met zweefvliegen bij de West Brabantse Aero Club op de vliegbasis Woensdrecht. Mijn zweefvliegbewijs behaalde ik in 1997. In 2000 ben ik beginnen wedstrijdvliegen. Ik won dat jaar de Jac Jansen en de juniorenwedstrijd in Venlo. Na deze wedstrijd was ik helemaal verslaafd aan het wedstrijdvliegen en vloog in augustus 2001 mijn eerste Beneluxwedstrijd (3e) mee op Keiheuvel.

Begin 2002 kochten mijn vader en ik een Discus CS. Hiermee kwalificeerde ik mij door de zomerwedstrijden (3e) en de Beneluxwedstrijd (2e) voor de juniorenselectie.

In 2003 mocht ik meedoen aan het WK junioren in Nitra, waar ik als 13e eindigde in de standaard klasse.

In 2004 begon ik met de voorbereiding voor het JWK05. Op het VWKjunioren werd ik 2e. Het NK in Terlet leverde me de titel van Nederlandse Juniorenkampioen op. Samen met enkele clubgenoten veroverden we dat jaar ook de 4de plaats op de Euroglide met een DG 500.

Het jaar 2005 was mijn laatste jaar als junior. Helaas werd er op het WKjunioren te Husbands Bosworth, UK een teleurstellende 14e plaats behaald.
Toen de winter aanbrak, bleek dat ik voldoende punten had gehaald om in de Kernploeg opgenomen te worden en vond ik het tijd voor een beter toestel, een LS8a. Dat dit een goede keuze was, werd al in 2006 bewezen. Op mijn 4de NK behaalde ik er een mooie 3de plaats mee en op de Pribina Cup en in Nitra sleepte ik zelfs een 2de podiumplaats in de wacht. Tijdens de zomer van 2006 stond de voorbereiding voor het WK2008 op de planning. Hiervoor heb ik de Spagettiglide in Rieti meegevlogen. Ronald Termaat was zo vriendelijk om mij bekend te maken met het gebied.

Vorig jaar stonden 9 vliegweken gepland. In het vroege voorjaar ging ik een week met de kernploeg naar Vinon om de nodige bergervaring op te doen. De ene dag met Eric Borgman in de Duo Discus, en de andere dag met de LS8 en Bear Selen was een uitstekende invulling van de trainingsweek. Met een aansluitende Pribinacup ging het seizoen goed van start. Op het NK behaalde ik de 6e plek. Tijdens de zomer vloog ik het EK mee in Lithouwen. Het weer was echt minimaal.. Na de eerste 4 wedstrijddagen, stond ik als 5de genoteerd, de vijfde en direct ook laatste wedstrijddag, viel ik terug naar de 15de plaats.

Mijn vliegseizoen van 2008 begint naar jaarlijkse gewoonte met de Pribinacup. Daarna bereid ik met op het WK in Rieti voor met het NK in Stendal en de nodige Kernploegbijeenkomsten.