Tim Kuijpers


timkuijpersVan kinds af aan was ik te vinden op het zweefvliegveld te Malden. Daar waar mijn ouders elkaar voor het eerst ontmoette groeide mijn passie voor het vliegen. Geen wonder dat ook ik vroeg of laat zou beginnen met zweefvliegen. Laat zou het niet worden; het kon mij niet vroeg genoeg beginnen. Omdat zweefvliegen nog niet kon ben ik begonnen met modelvliegen, waarmee ik veel van het vliegen te weten kwam.

Toen ik 14 was mocht ik eindelijk beginnen met zweefvliegen. Ik leerde vliegen bij de Nijmeegse Aeroclub en toen ik 16 werd ontving ik mijn zweefvliegbewijs. Gedreven als ik was vloog ik zoveel mogelijk op de ls4, en als het even kon overland. Toen ik mijn 300km gevlogen had kreeg ik bij de NijAC de mogelijkheid om op de DG800S te vliegen. Dit maakte het voor mij mogelijk nog vaker overland te vliegen en zo vloog ik op 17 jarige leeftijd mijn eerste 500km. Mijn vakanties hebben eigenlijk altijd bestaan uit zweefvliegwedstrijden die mijn vader dan vloog. Zo maakte ik al voordat ik begonnen was met vliegen, kennis met het wedstrijdvliegen. Dit is voor mij altijd de ultieme vorm van zweefvliegen geweest. Nadat ik mijn eerste wedstrijdje gevlogen had wist ik zeker dat ik me verder op het wedstrijdvliegen wilde blijven richten.

In 2008 wilde ik me op de WK junioren in Finland voorbereiden. Dat is goed gegaan, ik heb 3 wedstrijden gevlogen; Klix, OpenKlu en de Duitse junioren. Klix ging in samenwerking met Frank en Rene erg goed en heb ik gewonnen. Als klap op de vuurpijl vloog ik na de wedstrijd 650km naar huis in de YX.
De OpenKlu verliep minder soepel, 3 dagoverwinningen en een keer laatste.. Snel vergeten dus. In augustus vertrok ik met de YX naar de Hahnweide waar de duitse junioren wedstrijd gehouden werd. Ik mocht daar meevliegen als gast. Geïmponeerd door het terrein moest ik mijn ambities wat bijstellen. Met de laatste dag als hoogtepunt, 3e plek met 997p, stond ik uiteindelijk 14e uit een veld van 41. Ik kijk tevreden terug op dit seizoen.

In het jaar 2009 was het WK-junioren hét evenement. Een aantal jaren heb ik me hierop voorbereid en was het toch enigszins teleurstellend dat ik mezelf aan het eind op de 13e plek vond. Maar het resultaat was het enige minpunt aan de wedstrijd, het was een evenement om van te genieten: Fantastische vluchten gemaakt, waarvan 1 dagoverwinning, en een prachtig team om in te functioneren. Eenmaal doorgetrokken naar Litouwen waar de EK stond te wachten was ik weer gebrand om te winnen. Opmerkelijk was dat hier de samenwerking met René de Dreu voortreffelijk verliep en we na een record aantal van 13 wedstrijddagen een 1-2 voor Nederland binnensleepten. Ook dit was een waar genot om met René aan mijn zijde te vliegen. We konden elkaar goed aanvullen en zo het beste resultaat naar boven halen.

2010 was een jaar om even bij te komen van het succesjaar ervoor. De NK in de 18m klasse was een mooie uitdaging. Na 7 mooie dagen miste ik net het podium maar was ik niet echt ontevreden over de 4e plek. Het was een mooie basis voor de WK in Prievidza. Hoewel het bergvliegen nog te lastig voor mij was, wist ik op de eerste dag toch een overwinning te pakken. Een prachtig resultaat voor m’n eerst WK. De daaropvolgende dagen waren we echter steeds meer op de bergen aangewezen, en was het vooral een prachtige leerschool.

Nu in 2011 heb ik wederom een vol programma. Op het laatste moment toch besloten om de NK mee te doen, daarna gaan we naar de EK-club in Nitra en sluiten we af in Mussbach op de WK-junioren. Voor de laatste twee heb ik de Cirrus van oud-huisgenoot Bart Berendsen gehuurd. Hiermee ga ik nog een laatste keer proberen om op de WK-junioren te winnen. Het is in ieder geval weer een seizoen om naar uit te kijken!