Peter Millenaar


petermillenaarIk ben Peter Millenaar, geboren in Hoogeveen, 4 mei 1989. Op mijn 12e ben ik begonnen met zweefvliegen bij de Vliegclub Hoogeveen. Nogal jong, inderdaad, ik kon niet wachten! Ik ben voor het eerst solo gegaan op mijn 14e verjaardag. Een week nadat ik 16 werd vloog ik mijn eerste overland al en sinds 2006 ben ik ook erg actief met het vliegen van wedstrijden. Sinds 2007 in de junioren selectie, en sinds kort (selectie 2013) zit ik ook in de Kernploeg.

Belangrijke wedstrijden die ik in de laatste jaren heb gedaan is o.a. mijn eerste NK in 2009 waar ik meteen de nieuwe Nederlands Kampioen werd. In 2009 vloog ik ook mee met de Junioren WK in Finland wat een 6e plaats opleverde. De periode 2010-2011 was even een rustige tijd toen ik een opleiding deed bij de NLS voor verkeersvlieger. In 2012 was er weer veel tijd voor het zweefvliegen. Als voorbereiding op de NK heb ik meegedaan met Klix waar ik een 1e plaats behaalde. Op de NK behaalde ik de 2e plaats. Mooie resultaten waar ik ook erg trots op ben.

Ik heb inmiddels ook zo’n 100 uur bergervaring op kunnen doen in Barcelonnette, Frankrijk waar ik in 2011 en 2012 prachtig heb kunnen vliegen. Zie ook op YouTube mijn film ‘Barcelonnette 2011’.

De plannen voor het komende jaar (2013) zijn de WK in Argentinië (clubklasse), de NK, het EK in Polen (standaardklasse) en direct daar op aansluitend het WK-Junioren ook in Polen (standaardklasse). Een drukke periode waar ik zeer naar uit kijk.

Deze wedstrijden vlieg ik vrijwel allemaal met ons eigen vliegtuig, de Y1, een Discus 2a in topconditie. Het perfecte vliegtuig voor de standaardklasse. Al met al heb ik op de Discus 2a naar schatting zo’n 700 uur gevlogen sinds 2007. Mijn totaal aantal vlieguren liggen nu rond de 1050 uur (eind 2012).

Op dit moment ben ik in het dagelijks leven commercieel piloot bij Special Air Services op Teuge en Lelystad. Hier vlieg ik rondvluchten en voornamelijk proeflessen. Ik ben nog hard op zoek naar een baan bij een luchtvaartmaatschappij, maar het zit nog niet erg mee met de economie… Hopelijk zal ik over een niet al te lange tijd een baan als verkeersvlieger vinden.

Verder ben ik in 2012 een eigen zweefvliegwinkeltje begonnen onder de naam (hoe kan het ook anders): MillenAir – glider supplies.