Sjors van Loon


Al van kinds af aan droomde ik ervan om piloot te worden. Na wat oriëntatie werd mij geadviseerd om te gaan zweefvliegen. Vanaf dat moment ben ik in 2010 op mijn foto-website-sjors15e begonnen met vliegen bij de Zuidhollandse Vliegclub op voormalige Marinebasis Valkenburg. Het eerste jaar had ik weinig tijd door andere hobby’s, maar het jaar daarop is het zweefvliegvirus overgeslagen. Dat jaar heb ik op het zomerkamp op Terlet mijn eerste solostarts gemaakt. Het kamp op Terlet bood ook de mogelijkheid om goed kennis te maken met het thermiekvliegen. Valkenburg ligt naast de kust, dus vaak matig thermisch, en luchtruimtechnisch was het ook niet mogelijk om overland te vliegen. Wel heb ik geleerd onder slechte omstandigheden, toch het maximale uit een startje te halen. Ik heb drie jaar bij de ZHVC gevlogen, in 2013 ben ik overgestapt naar de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen.
In het eerste jaar bij de ACvZ heb ik als solist met instructeur mijn eerste overland gemaakt. Deze ervaring heeft veel indruk op me gemaakt en heeft me in het overlandvliegen geënthousiasmeerd. Datzelfde jaar heb ik mijn GPL gehaald en op zomerkamp mijn eerste solo overland gemaakt.
In 2014 heb ik niet veel overland gevlogen, maar het hoogtepunt dat jaar was de door de club georganiseerde gezamenlijke overlandvliegdag, waar ik met een ask-23 aan mee deed. Als een van de weinigen heb ik die dag de opdracht rondgevlogen en ben ik weer teruggekomen op Soesterberg. Dit was misschien wel de aanzet tot het wedstrijdvliegen.
Het volgende jaar heb ik meer overland gevlogen en kennis gemaakt met het overlandvliegen. Mijn eerste wedstrijd was de Amstelglide, waarbij echter maar een enkele deelnemer de opdracht heeft rondgevlogen. Daarnaast heb ik dat jaar de Nationale Juniorenwedstrijd gevlogen. Door mijn eigen gang te gaan, heb ik lekker kunnen vliegen. Veel beginnende wedstrijdervaring opgedaan en uiteindelijk de 4e plaats behaald.
Afgelopen seizoen heb ik deelgenomen aan de Zomerwedstrijden. Hierbij kwam iets meer het deel competatief wedstrijdvliegen bij kijken. We hebben een aantal mooie vliegdagen gehad met afwisselend weer. Uiteindelijk toch aardig meegekomen met de LS8 in de combi klasse, met de 4e plaats als resultaat. Net weer buiten het podium, maar zeer tevreden met het resultaat.
Met de prestatie op de Zomerwedstrijden heb ik mij gekwalificeerd voor het NK, wat het doel was voor 2016. Hiermee mag ik ook deelnemen aan de Junioren Kernploeg, wat stiekem wel een droom van mij was. Ik ben benieuwd wat het komende jaar mij te bieden heeft. Op naar 2017!