Frank Hiemstra


frankhiemstraMeet een FAC’er!

Ik ben 6 juli 1984 op aarde gezet.

In 2010 afgestudeerd als Bachelor of Multimedia. Woonachtig in Leeuwarden, waar ik zowat alles heb; werk en de mooiste sport ter wereld; zweefvliegen, bij de Friese Aero Club!

In het gezin ben ik niet de enige die vliegt. Mijn vader Ben is instructeur bij de Friese Aero Club en mijn zus Ilse vliegt bij de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen. Zweefvliegen is mij met de paplepel ingegoten. Vanaf mijn geboorte ging ik vaak mee naar zomerkampen en was ik vaak aanwezig op de vliegstrip. Ik vloog voor het eerst met mijn vader mee toen ik 6 jaar was. Achteraf (zo werd mij pas later verteld) heb ik die eerste gehele vlucht mijn ogen dicht gehouden. Vanaf dat moment ging wel de knop om; het werd een lange weg tot mijn 14e. Maar toen ik uiteindelijk 14 werd in 1999, is het allemaal vrij hard gegaan. Op mijn 14e vloog ik solo en had ik op 17 jarige een vliegbrevet in handen. Toen begon het feest pas. Let the games begin!

Ik ben actief met wedstrijdvliegen vanaf 2004. Begonnen met de Nationale Junioren Wedstrijd, te Venlo. Daar vloog ik in een team, samen met Patrick van Breemen-Schneider. Daar heb ik ontzettend veel geleerd, maar helaas weinig gevlogen. Het jaar daarop besloot ik om nogmaals de Nationale Junioren Wedstrijd te vliegen, dit keer alleen. Resultaat: derde plaats, gevolg: aspirant junior.

In 2006 besluit ik om als doel te stellen me te kwalificeren voor de Nationale Kampioenschappen. Daarom schreef ik me in voor de Open KLu. Kampioenschappen en de Zomerwedstrijden. Beide wedstrijden erg veel gezelligheid, ontzéttend veel gevlogen en goede resultaten. Open KLu. Kampioenschappen: 1e plaats in de Clubklasse. Zomerwedstrijden: 3e plaats. Mission accomplished!

In 2007 koopt mijn vader een Std. Cirrus, callsign 74. Alle wedstrijden vloog ik met dat vliegtuig. Belangrijker nog in dat jaar, mijn allereerste NK. Met bloed, zweet, tranen en vele buitenlandingen heb ik een 8ste plaats weten te bemachtigen en daarmee was mijn eerste grote wedstrijd een feit. Ook heb ik in 2007 de Open KLu. Kampioenschappen gevlogen; 2de plaats in de clubklasse.

2008 werd hét trainingsjaar voor de WK-Junioren in 2009. In april ben ik naar Klix gegaan, een vliegveldje helemaal in het oosten van Duitsland, tegen Polen aan. Daar heb ik in een team gevlogen met Tim Kuijpers en René de Dreu, dit beviel ons erg goed. Geweldig weer gehad en op de 2e trainingsdag voor het eerst > 500km. afstand gevlogen met de Cirrus. Na Klix een weekje rust gehad te hebben, gelijk door naar de Nederlandse Kampioenschappen, op vliegveld Stendal-Borstel (EDOV). In tegenstelling tot het NK van 2007, dit keer wel goed en betrouwbaar weer. Een derde plaats heb ik hier weten te bereiken.

In 2009 stond het NK en de WK-Junioren in Finland op het programma. Het NK ging in het begin niet zo heel erg goed, de eerste dagen veel tegenvallers gehad. Uiteindelijk toch nog een vierde plaats. De WK Junioren was echt fantastisch! Tot nu toe mijn gaafste wedstrijdervaring ooit! Veel deelnemers, veel gezelligheid en supermooi weer. Elke dag zat de wolkenbasis op ongeveer 2000 meter, met sterke stijgwaarden. Het uiteindelijke resultaat mag er wezen, maar toch hadden we allemaal iets hogere verwachtingen van deze wedstrijd. In ieder geval weer één grote leerervaring geweest!

2010. Uit de junioren selectie en gepromoveerd naar de senioren kernploeg. Als training voor ‘de grote mannen WK’ heb ik met een delegatie van de kernploeg gevlogen in de Franse Alpen, vanaf vliegveld Vinon in een Nimbus4DM (met Erik Borgmann) en een Nimbus3DT (met Joep Geraedts).

Het NK werd dit jaar gehouden op vliegveld Twente. Na een catastrofale fout op dag 2 had ik gelijk al ~800 punten achterstand. Daarna nog 4 dagoverwinningen behaald en 2 keer derde, waarmee ik nog onverwacht derde totaal ben geworden. Het was een aardige comeback actie! 🙂

De grote mannen WK werd gehouden in Slowakije – Prievidza. De ingeschatte kansen voor dat WK waren niet al te hoog, mede door het gebrek aan ervaring in de bergen. Uiteindelijk een 27’ste positie. Wel prachtig gevlogen daar en het was een fantastisch evenement. We hebben de foto’s nog!

2011. Na 3 jaren op rij, dit jaar even geen NK. De Open Militaire Kampioenschappen in juni te Malden heeft mij met 2 wedstrijddagen een eerste plaats opgeleverd en dan nu het EK in de clubklasse te Nitra. Nitra ligt zuidelijker dan Prievidza en is een stuk vlakker. Het vlieg gebied is me nu wel bekend, hopelijk kan ik daar mijn voordeel uit halen. In de clubklasse vliegen we met 3 man, samen met Tim en René. Er gaat een vrij jong team naar de EK club- std en 20m 2-zitter in Nitra, met Bart Renckens als teamcaptain. Heb d’r zin an! 🙂

Planning 2011

– 06.06 – 10.06 = OMK, Malden – Nederland
– 17.07 – 30.07 = EK Clubklasse, Nitra – Slowakije

 

Status 09-05-2011
– 1011 starts, 940 uur
– Types gevlogen: Bergfalke, Twin II, Astir CS, Std Cirrus B, LS4a+b, DG300, ASW20bl, Discus bT, Ventus cT, Duo Discus XL, ASW28, Nimbus4DM, Nimbus3DT

Contact / overige
Flickr fotoalbum
– E-mail: frank.hiemstra@planet.nl
Facebook profiel