Mark van de Ham


Mijn naam is Mark van den Ham, geboren in Groningen op 29 juli 1996. Ik studeer aan een master in de richting Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, waar ik terecht ben gekomen mede dankzij mijn interesse in de luchtvaart.

Vanaf mijn 10e droomde ik er al van om piloot te worden in de grote luchtvaart, en heb een vroege start gelegd met modelvliegen; maar wilde meer. Toen ik naar Hilversum verhuisde was ik op zoek naar een vliegveld in de buurt om met modellen te kunnen vliegen; toevallig kwam ik op de website van de Gooise Zweefvliegclub. Eens een rondje meegevlogen (wat ik zo enorm gaaf vond!) en daarna zo snel mogelijk lid geworden op mijn 15e (tegelijk met Maurits Hebels). Ik kwam wat langzaam op gang en vloog pas na een jaar solo, en nog een jaar later (2014), vlak voor mijn 18e verjaardag had ik eindelijk mijn brevet. Een paar dagen later maakte ik ook mijn eerste overland, waar ik een enkeltje Venlo vloog met een instructeur om een kist over te vliegen voor de NJW. Dat was gaaf: bij Niederrhein steeg er een 737 op onder ons toen wij boven de threshold een belletje draaiden. Ik vond natuurlijk zo gaaf dat ik meteen weer overland wilde.

Een seizoen aan overlands, met name met coach in een andere kist volgde, waar ik dusdanig in vloog dat ik me klaar voelde voor een eerste wedstrijd: de NJW. Daar wilde ik in 2016 aan mee doen. Dat heb ik door technische problemen en een slecht seizoen moeten uitstellen naar 2017 (geluk bij een ongeluk; het weer was ook stukken beter). Voorgaand vloog ik ook een zilveren C met twee diamanten (de hoogte wacht nog steeds): een topjaar!

In 2018 aan meerdere kleine wedstrijden meegedaan, en bij de Zomerwedstrijden (de beste ooit) laten zien wat ik kan met 4 van 7 dagoverwinningen, mijn ticket naar de NK bemachtigd en uitgenodigd voor de Junioren Kernploeg! Natuurlijk deed ik mee aan de NK in het jaar erna. Ook mijn eerste internationale wedstrijd in Issoudun waar ik mijn eerste wedstrijd met waterballast heb gevlogen, welliswaar met twee dagpodiumplekken! Dat smaakte naar meer en richt me nu ook meer op de standaardklasse.

Die droom van de grote luchtvaart heb ik inmiddels weggeschoven: zweefvliegen en de technische kant voel ik me helemaal in thuis.