Achtergrond informatie over Zweefvliegen


We willen hierbij wat uitleg geven over twee begrippen die vaak verkeerd door niet (zweef)vliegers worden begrepen.

 

NOODLANDING / NEERSTORTEN vs BUITENLANDING

539598_362555650513791_899789085_nEen zweefvliegtuig maakt normaal gesproken een buitenlanding als je deze in een weiland ziet landen.
Een buitenlanding is een landing van een luchtvaartuig op een plaats die niet voor de landing is ingericht, dus niet op een vliegveld.

Een zweefvliegtuig kan gedwongen zijn te landen doordat de piloot geen thermiek meer kan vinden. In dit geval zal de piloot bij voorkeur op een vliegveld landen, maar soms moet hij voor een weiland kiezen. Bij een ballon, die minder bestuurbaar is, is een buitenlanding bijna altijd de normale procedure.
Bij een buitenlanding is er niet noodzakelijk sprake van een storing aan het luchtvaartuig of een andere noodsituatie. Een buitenlanding kan tevens een noodlanding zijn, maar dat is niet altijd het geval.

In een dichtbevolkt land als Nederland kan een buitenlanding of noodlanding met een vliegtuig wat administratieve opleveren. Het vliegtuig kan in beslag worden genomen en wordt pas aan de eigenaar teruggegeven nadat de administratieve procedures afgehandeld zijn.
Een buitenlanding met een zweefvliegtuig is daarentegen probleemloos. Een zweefvliegtuig gedemonteerd, waarna het luchtvaartuig met een aanhangwagen naar huis kan worden gebracht.

 

WIND VALT WEG vs GEEN THERMIEK

Een zweefvliegtuig is geen vlieger en zit tijdens de vrije vlucht niet vast aan een touw. Bij het wegvallen van wind bij een vlieger is er dus geen lucht stroming meer over de vleugel en zal de vlieger “landen”
Een zweefvliegtuig is echter een vliegtuig en heeft een constante voorwaartse beweging en heeft derhalve dus luchtstroming rond de vleugel. Deze voorwaartse snelheid kost een vliegtuig echter wel hoogte. Bij een motor vliegtuig kan deze hoogte worden gecompenseerd door de motor. Een zweefvliegtuig compenseert het verlies aan hoogte door het zoeken naar opstijgende hete lucht – thermiek- . In deze thermiek kan het vliegtuig net als een cirkelende buizerd hoogte winnen.
Door van thermiek naar thermiek te vliegen kunnen grote afstanden worden afgelegd (Nederlands record is ruim 1000km). Echter als er geen thermiek wordt gevonden door de piloot dan zal deze indien er geen vliegveld in de buurt is moeten buitenlanden.

 

Boeren en Grondeigenaren

Mag een zweefvlieger op mijn grond landen en mogen ze het zweefvliegtuig verwijderen?

Dit is geregeld in Boek V van het Nieuw Burgerlijk recht, artikel 23 waarin staat;
1. Is een voorwerp of een dier anders dan door opzet of grove nalatigheid van de eigenaar op de grond van een ander terecht gekomen, dan moet de eigenaar van de grond hem op zijn verzoek toestaan het voorwerp of het dier op te sporen en weg te voeren.
2. De bij de opsporing en wegvoering aangerichte schade moet door de eigenaar van het voorwerp of het dier aan de eigenaar van de grond worden vergoed. Voor deze vordering heeft laatstgenoemde een retentie-recht op het voorwerp of het dier.
De toepassing van dit artikel zal, ons inziens, het beste naar redelijkheid en billijkheid moeten worden toegepast.

Retentie recht
Toepassing van ‘retentie-recht’ door de landeigenaar is mogelijk. Los van de wettelijke bepaling, blijkt dat dit in de praktijk vaak ten onrechte en/of in een onjuiste proportie wordt toegepast. Dit heeft er in de praktijk er toe geleid dat landeigenaren juist aan de piloot een schadevergoedingen moesten betalen en ook moesten opdraaien voor de proceskosten.

Schade
Eventueel kan sprake zijn van het veroorzaken van schade.
Hiervoor zijn alle Nederlands zweefvliegers verzekerd. Het is belangrijk om de schade goed vast te stellen. Gewas soort, vierkante meter schade in combinatie met foto’s zijn daarvoor van belang.

 

Nieuws artikelen:

http://nos.nl/artikel/500604-noodlanding-zweefvliegtuig-afoort.html
Origineel incorrect
Een zweefvlieger heeft in Amersfoort een noodlanding moeten maken. Boven de stad viel de thermiek plotseling weg onder het vliegtuig. De piloot zette daarop de noodlanding in.
Beter
Een zweefvlieger heeft in Amersfoort een buitenlanding moeten maken. Boven de stad was geen thermiek meer vindbaar. De piloot zette daarop de buitenlanding in.

 

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/831131/zweefvliegtuig-maakt-noodlanding.html
Origineel incorrect
Een piloot van een zweefvliegtuig heeft dit weekend een noodlanding moeten maken in Werkhoven. Het vliegtuig begon in de buurt van Houten hoogte te verliezen waarna de piloot besloot zijn kist in een weiland neer te zetten.
Beter
Een piloot van een zweefvliegtuig heeft dit weekend een buitenlanding moeten maken in Werkhoven. Het vliegtuig begon in de buurt van Houten hoogte te verliezen waarna de piloot besloot zijn kist in een weiland neer te zetten.

 

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3436523/2013/05/04/Noodlanding-zweefvliegtuig-bij-Biddinghuizen.dhtml
Origineel incorrect
Een zweefvliegtuig heeft zaterdagmiddag een noodlanding gemaakt in een weiland bij Biddinghuizen (Flevoland). De piloot, die als enige in het toestel zat, bleef ongedeerd. Dat heeft de brandweer laten weten. Het is niet bekend waarom de piloot moest landen. Het vliegtuig belandde in een weiland langs de Oldebroekerweg, tussen Biddinghuizen en Elburg.
Beter
Een zweefvliegtuig heeft zaterdagmiddag een buitenlanding gemaakt in een weiland bij Biddinghuizen (Flevoland). De piloot, die als enige in het toestel zat, bleef ongedeerd. Dat heeft de brandweer laten weten. Het is niet bekend waarom de piloot moest landen. Het vliegtuig belandde in een weiland langs de Oldebroekerweg, tussen Biddinghuizen en Elburg.

 

http://www.l1.nl/nieuws/zweefvliegtuig-maakt-noodlanding
Origineel incorrect
In het Duitse Grefrath, net over de grens bij Venlo, heeft een piloot met zijn zweefvliegtuig een noodlanding gemaakt.
Dat gebeurde vrijdagmiddag rond vier uur. De 24-jarige piloot was in het Duitse Emmerich gestart. Onderweg naar Aken kwam de piloot door de thermiek in de problemen.
Hij wist het zweefvliegtuig in een weiland te laten landen.
Het vliegtuig raakte niet beschadigd; niemand raakte gewond.

Maar bij L1 hebben ze hiervan geleerd

http://www.l1.nl/nieuws/221605-zweefvliegtuig-maakt-buitenlanding-bij-stolberg
Een zweefvliegtuig heeft een buitenlanding moeten maken in een veld in het Duitse Stolberg.
De 32-jarige piloot was zondagiddag in Utrecht opgestegen voor een vlucht richting Aken. Kort voor de landing kreeg het zweefvliegtuig gebrek aan thermiek. De piloot moest daarom in een open veld een zogenaamde buitenlanding maken. Een getuige waarschuwde de politie.
De piloot raakte niet gewond. Het zweefvliegtuig raakte licht beschadigd.

 

http://www.weblog-staphorst.nl/staphorst/index.php?/archives/8019-Zweefvliegtuig-maakt-noodlanding-in-weiland.html
Origineel incorrect
Zweefvliegtuig maakt noodlanding in weiland
Een zweefvliegtuig maakte vanmiddag noodgedwongen een landing in een weiland aan de Scholenweg. De piloot was van plan van Lemerlerveld naar Heerenveen te vliegen maar kon niet genoeg hoogte maken en boven Staphorst stuurde hij zijn vliegtuig het weiland in. De landing verliep zonder problemen. De piloot, student aan de TU Twente bachelor elektrotechniek, vliegt al 5 jaar met deze zwevers. Het concludeerde iets te vroeg vertrokken te zijn waardoor de bewolking nog wat laag hing en hij te weinig hoogte had om zijn doel te bereiken. Na een paar uur te hebben gewacht werd hij door een auto met vliegtuigaanhanger opgehaald.
Beter
Zweefvliegtuig maakt noodgedwongen landing in weiland
Een zweefvliegtuig maakte vanmiddag noodgedwongen een landing in een weiland aan de Scholenweg. De piloot was van plan van Lemerlerveld naar Heerenveen te vliegen maar kon niet genoeg hoogte maken en boven Staphorst stuurde hij zijn vliegtuig het weiland in. De landing verliep zonder problemen. De piloot, student aan de TU Twente bachelor elektrotechniek, vliegt al 5 jaar met deze zwevers. Het concludeerde iets te vroeg vertrokken te zijn waardoor de bewolking nog wat laag hing en hij te weinig hoogte had om zijn doel te bereiken. Na een paar uur te hebben gewacht werd hij door een auto met vliegtuigaanhanger opgehaald.