Bart Berendsen


bartberendsenNadat ik als kind al geïnteresseerd was in de luchtvaart ben ik in 1997 op 14-jarige leeftijd begonnen met zweefvliegen bij de Twentsche Zweefvlieg Club. Mijn eerste deelname aan een wedstrijd was al betrekkelijk snel, in 2000 heb ik de Junioren gevlogen op Venlo. Hoewel vroeg begonnen met de wedstrijdvliegerij, had ik nog weinig ervaring en behaalde ik nog geen goede resultaten.

Het keerpunt kwam in 2003. Samen met een maatje kocht ik een Std Cirrus. Hiermee konden we ons beiden kwalificeren voor de NK en de junioren selectie. Vanaf 2004 ging het snel verder, een eerste NK en internationale ervaring in Engeland. Het daaropvolgende jaar wist ik de NK in de clubklasse te winnen en kort daaropvolgend behaalde ik een 7e plek bij de Junioren WK in Husbands Bosworth, Engeland. Deze junioren WK behoort tot een van mijn mooiste zweefvliegervaringen tot nog toe.

De jaren 2006 tot en met 2008 stonden in het teken van de (junioren) WK in de bergen van midden Italië. Begin 2006 maakte ik voor het eerst kennis met het bergvliegen, waarna ik in de zomer een trainingswedstrijd vloog op Rieti. Een jaar later volgde deelname aan de junioren WK, gevolgd door de ‘gewone’ WK in 2008.

Na de WK’08 heb ik een andere Std.Cirrus gekocht en vliegklaar gemaakt. De prioriteit lag in 2009 dan ook achtereenvolgens bij het vliegklaar maken van deze kist, de NK en daarna bij mijn afstuderen. Hierdoor stond het vliegen op een laag pitje. In mei 2010 studeerde ik af en de drive voor het wedstrijdvliegen kwam weer terug. Dit was voor mij duidelijk merkbaar, het plezier in het vliegen nam weer toe, evenals het resultaat. Samen met teampartner Patrick van Breemen-Schneider behaalden we de eerste en tweede plek bij de Heidepokal.

In 2011 staan de NK op het programma en in de zomer de EK, waar ik samen met Patrick in de 20M-tweeziter klasse zal vliegen. Zowel het Slowaakse terrein als de klasse zijn nieuw voor me en ik kijk er naar uit om boven de Slowaakse heuvels te vliegen!

Ondertussen ben ik begin 2009 van club gewisseld en ben ik lid van de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen op Soesterberg, dichtbij mijn woonplaats Utrecht. Werkzaam ben ik bij Arcadis waar ik me bezig houd met de ontwikkeling van windenergie projecten.