OMK 2016

Na het OBGC op Terlet was er een weekje rust voordat de Openbare Militaire Kampioenschappen te Malden plaats zouden vinden. Aangezien ik (Rick) nog geen ervaring op het vliegtuig type Standaard Cirrus had heb ik deze week gebruikt om bekend te worden met dit type. Met slechts 3 starts op de PH-501 vertrok ik naar Malden om met de AU in de clubklasse mee te doen. De voorspelling voor de OMK week waren rond uit fantastisch. Genoeg dagen met ongeveer 500 km voorspeld. Maar door de vele regen dat rondom Malden gevallen was in combinatie met verschillende luchtsoorten klopte er helaas weinig van alle voorspellingen. Zo werden de Maandag en de Dinsdag uiteindelijk gecanceld omdat de inversie maar niet veel hoger dan 500 meter wilde klimmen. Ondanks dat het weer geen vluchten toe liet was het wel heerlijk (terras) weer.

Woensdag – 212.9 km – Malden SP2 – Deil – driebera12 – Tiel – Zevenaar – Malden Gld

Rond 12:30 werd de snuffelaar de lucht in gestuurd. En in tegenstelling tot de eerdere dagen zat de inversie hoger. Met de snuffelaar op 650 m werd de clubklasse gelanceerd. En na een uitgestelde start werd de lijn geopend. Het duurde echter nog een tijd voordat de basis op 1000 meter zat. Met blauw weer zorgde dit voor moeilijke omstandigheden. Toen ik uiteindelijk op de 1000 m uitkwam was het al 15 uur voordat ik over de startlijn vloog.

Op pad, was er weinig te beleven. Geen enkele indicatie van thermiek, geen vogels en geen zwevers zien draaien. Aangezien Nijmegen genoeg stijgen gaf, mikte ik op de stad Kleve. Helaas kon ik daar geen thermiek vinden en was het avontuur snel ten einde. Na 22 kilometer strandde ik net oost van Kleve. In een gemaaid gras veld wachtte ik toch mijn ophaler mij gevonden had. In de tussen tijd trok ik al enig bekijks en werd me genoeg lekkers toegestop: 2 kaasbroodjes, water, een capri sonne, een broodje gezond met een koud flesje cola, nog een fles cola. Ik verbaasde me er al vaker over, de gastvrijheid van onze oosterburen is echt fenomenaal. Na een gesprek met lokale zweefvliegers en een jochie van 9 laaiend enthausiast gemaakt te hebben voor het zweefvliegen met mijn verschijning in het weiland. Werd ik eindelijk uit mijn ‘lijden’ verlost en vertrok ik weer richting Malden.

Al met al een leuke dag, maar het resultaat was teleurstellend: een 8e plek met 35 punten, een achterstand van 264 punten op de dagwinnaar Sander Terpstra (SX) die 193 km wist te vliegen. Een knappe prestatie op een dag waar slechts 2 kisten (in de combi en open klasse) rond wisten te komen.

2016-06-08 16.45.33

Duitse gastvrijheid: Fenomenaal!

OMK voor de start

Voor de start – Foto: Frank Hiemstra

2016-06-10 09.12.19

In de hoezen (Clouddancers), in afwachting van het weer.

Donderdag – 158.6 km – Malden SP2 – Deil – driebera12 – Tiel – Zevenaar – Malden Gld

Net als op de woensdag was het een blauwe dag. In het oosten, net ten westen en in het noorden waren nog cumulus wolken te vinden. Maar in het opdracht gebied kwamen ze helaas niet voor. De opdracht lag zo goed als volledig in het rivieren gebied. Dit in combinatie met een basis rond de 1200 meter zorgde voor een lastige dag.

Ik had voor mezelf het plan om rond 14:30 af te vliegen, om te wachten op iets betere condities. Ik vloog, 11 seconden later dan gepland, iets eerder dan de INF (Lennart Batenburg) af. Het eerste been vlogen we gedeeltelijk samen en dat had wel voordelen aangezien de bellen lastig te localiseren waren. Halverwege raakte ik Lennart kwijt om later, samen, nabij het 1e keerpunt laag uit te graven. Het scheelde niet veel of we stonden bji de SX in het weiland. In dit blauwe weer was het continue opletten of er aanwijzingen van thermiek was. Vogels, andere kisten en mikken op thermische triggers was het devies.

Richting het 2e keerpunt ging redelijk maar de snelheid liet nog wat te wensen over. Tot het derde keerpunt ging super, en langs de rivier naar Zevenaar ging het weer wat minder. Uiteindelijke na veel gescharrel en 3 goede bellen over de gehele vlucht wist ik een 2e plek te scoren met 61.6 kilometer per uur met 431 punten, 78 punten achter de dagwinaar Jeroen van Dijk (KM) met 76 km/h! In het totaal klassement geklommen tot een 4e plaats gestegen. Nog 1 plek te gaan om op het podium te komen met nog 1 dag te gaan.

Vrijdag – 140.9 km –  Malden SP2 – Borken-South – Zevenaar – Malden Gld

De vrijdag was alweer de laatste dag van de OMK. De voorspelling gaf aan dat er misschien nog wat cumulus wolken zouden komen (en afscherming). Daarom vloog ik als laatste af om zo meer voordeel van de wolken en de kisten voor mij te hebben. Echter was het ten oosten van Emmerich al weer blauw. Dat betekende dat ik wat voorzichtiger moest vliegen en goed op andere kisten zou letten. Met de hete adem van de open en combi klasse gaggle’s in de nek was het doorvliegen geblazen. Want eenmaal met een gaggle in een bel kon je het centreren wel vergeten. Daarom heb ik me uiteindelijk wat los gevlogen en kon ik wat vrijer vliegen. Halverwege Borken en Zevenaar kwam ik laag bij de cumulus aan waar in na enig zoeken en wat hulp van de KM een goede bel vond waar ik gemiddeld 1.9 meter per seconde uit haalde. De KM haalde er maar 1.2 m/s uit waardoor ik hem uiteindelijk voorbij kon.

Door deze bel zat ik al bijna op final glide en zat het tempo er weer goed in, met wolken op pad was ik al bijna thuis. Na 2 slagen bij de HE in de bel gemaakt te hebben vloog ik weer door. Ik had nog maar 120 meter nodig voor de final glide en ik had verwacht dit wel op het pad bij te kunnen klimmen. Helaas was het pad minder goed dan verwacht en moest ik noodgedwongen in een minder belletje de laatste meters winnen. Hier haalde de KM mij weer in. En finishte ik 3 minuten later, maar aangezien ik later was afgevlogen was ik uiteindelijk 14 seconden sneller met 71.8 km/h. De T2 was de snelste (40 seconden sneller) met 72.2 km/h, maar op handicap won ik de dag. 454 punten tegen 429 (T2, 2e) en 404 (KM, 3e).

Hierdoor wist ik op de laatste dag van de OMK nog te klimmen van de 4e naar een 3e plek in het klassement. Ondanks een matige start en slechts 8 starts in totaal op de Cirrus een prima resultaat. Met 5 dagen zon, 3 vliegdagen en een ontzettend relaxte sfeer heb ik het enorm naar mijn zin gehad. En natuurlijk wil ik de sponsoren en mijn ophalers bedanken voor de beschikbare middelen en diensten!

2016-06-08 09.40.27

De AU in de startrij

OMK uitreiking

Vlnr: 1e Tristan Smits (T2), 3e Rick Boerma (AU), 2e Jeroen van Dijk (KM)

OMK einduitslag1

Uitslag


Een gedachte op “OMK 2016

  • Marco (BU)

    Knap gevlogen hoor, om van plekje hopeloos nog te klimmen naar de derde plek. Leuk verslag om te lezen.

Commentaren gesloten.